După operație trebuie să porți un pansament până când se scot firele (dacă nu sunt resorbabile), la un interval între 5 și 10 zile.
Se vor administra analgezice ușoare pentru a reduce durerea și disconfortul.
După îndepărtarea bandajelor, este indicat să se poarte o bandă de protecție în timpul somnului, pentru a evita îndoirea urechilor la contactul cu perna.
Este important să urmezi îndrumările medicului privind curățarea și îngrijirea zonelor.
Timp de minimum 48 de ore se va evita spălarea părului.
După intervenția de otoplastie, urechile se pot simți amorțite, dar acest lucru durează de regulă câteva săptămâni până se ameliorează.
Cicatricea din spatele urechii este una discretă și nu va putea fi vizibilă datorită poziției sale. Ea se vindecă optim, dar în cazuri rare poate deveni roșie și poate să dezvolte umflături - catricea cheloidă, care se caracterizeaza printr-o depunere supraabundenta de colagen. Pacienții care dezvoltă astfel de cicatrici, pot necesita o procedură minoră de ajustare. Alte tipuri de incizii se pot poziția în pliul urechii sau la nivelul pliurilor interne ale urechii, în funcție de tipul de intervenție aplicat.
Activitățile ușoare se pot reluate la o zi postoperator.
În primele zile, este recomandat să te odihnești cât mai mult pentru a permite corpului să se recupereze. Evită activitățile fizice intense și orice mișcare bruscă care ar putea afecta zona intervenționată.
Timp de 6 săptămâni se vor evita sporturile de contact.
O perioadă, nu se va dormi pe lateral.
Câteva luni de după intervenție se va evita expunerea la soare.
Evitați activitățile intense timp de câteva săptămâni și mențineți capul ridicat în timpul somnului pentru a reduce umflarea.
O perioada nu se vor purta ochelari de vedere sau se soare. Se recomandă purtarea lentilelor sau a ochelarilor cu suport doar pe nas.
Împreună cu medicul vei stabili vizitele de control pentru a evalua progresul recuperării.
CE RISCURI SAU COMPLICAȚII PRESUPUNE OTOPLASTIA? CUM SE POT PREVENI?
Ca orice operație chirurgicală, otoplastia implică anumite riscuri care pot interveni dacă nu sunt respectate cu strictețe indicațiile specialistului. Complicațiile sunt destul de rare, dar nu sunt excluse: sângerare, infecții (care se pot trata cu ajutorul antibioticelor), reacții adverse la anestezie sau formarea de cheaguri de sânge, formarea de cicatrici cheloide.