MASTOPEXIA MAMARĂ CU SAU FĂRĂ IMPLANT
PACIENTA IDEALĂ
- Dacă experimentezi ptoza mamară, mastopexia este o soluție. Din cauza slăbirii țesutului mamar și a pierderii elasticității pielii, sânii devin lăsați (ptozați). Ptoza mamară apare ca urmare a sarcinii și alăptării, a înaintării în vârstă, a fluctuațiilor în greutate, a dimensiunii sânilor. De asemenea, propria greutate a sânilor sau existența unor implanturi prea mari pot duce la lăsarea sânilor mai repede.
- Mastopexia este indicată și în cazurile de asimetrie mamară. Atunci când un sân este mai jos decât celălalt sau când forma și dimensiunea sânilor sunt diferite, mastopexia poate corecta acest aspect.
- În cazul în care sânii sunt lăsați și în același timp lipsiți de volum (nu sunt suficient de plini), mastopexia se poate efectua în combinație cu augmentarea mamară. Adăugarea unui implant poate reda un volum cu aspect natural și forma dorită.
- Pierderea semnificativă în greutate poate duce la lăsarea sânilor. Dacă sânii tăi au suferit modificări după un proces de slăbire, putem să îți confirmăm că multe paciente au apelat la această intervenție pentru a corecta aspectul sânilor. Mastopexia poate fi indicată și în acest caz pentru a ridica și a da formă sânilor.
INFORMAŢII PREOPERATORII
Programează o consultație pentru a discuta despre dorințele și așteptările tale și pentru a obține o evaluare adecvată a situației tale individuale. Vei descoperi și dacă alegerea unui implant este optimă pentru a completa intervenția de mastopexie.
Înțelege în detaliu ce presupune intervenția chirurgicală, riscurile asociate și rezultatele așteptate. Discută cu chirurgul despre procedură, tipurile de tehnici, localizarea cicatricilor și recuperarea postoperatorie.
Efectuează setul de analize și investigațiile ecografice necesare pentru pregătirea planului operator. Acestea sunt necesare pentru a evalua starea ta de sănătate generală și pentru a exclude eventualele probleme care ar putea afecta intervenția chirurgicală.
Cu 7 zile înainte de intervenție evită aspirina, antiinflamatoare, vitamina C.
Dacă fumezi, îți recomandăm să încerci să renunți la fumat cu 2 săptămâni înainte, dar mai ales după intervenție.
Cu 2 săptămâni înainte de intervenție încearcă să te obișnuiești să dormi pe spate, pentru a evita durerile postoperatorii.
Ai fost diagnosticată cu trombofilie? Comunică medicului acest lucru pentru că există un protocol special ce trebuie urmat.
După intervenție, vei avea nevoie de ajutor pentru a te recupera. Asigură-te că ai o persoană care să te ajute în primele zile după operație, deoarece activitățile zilnice pot fi limitate.
O intervenție chirurgicală poate fi o experiență emoțională și poate exista un timp de adaptare la noul aspect al sânilor. Discută cu chirurgul și împărtășește-ți temerile sau neliniștile pentru a primi asistență și îndrumare adecvată. Îți mărturisim că această intervenție a redat încrederea multor femei, acomodarea cu noii sâni a necesitat răbdare, grijă, iar rezultatele au adus acel strop în plus de feminitate și satisfacție.
INFORMATII POSTOPERATORII
Recuperarea după o mastopexie (ridicarea sânilor) poate varia de la pacientă la pacientă, dar în general, urmează un proces similar. Este important să urmezi sfaturile și instrucțiunile medicului dumneavoastră pentru a avea parte de o recuperare optimă.
Imediat după intervenție, vei rămâne în repaos la pat. Vei avea pansamente pe sâni și vei purta un sutien special, care să îți ofere suport și să minimizeze disconfortul. Echipa noastră te va ghida pe tot parcursul spitalizării.
După o astfel de interveție, durerea și disconfortul sunt normale. Medicul îți va prescrie analgezice pentru a gestiona durerea. Este important să respecți indicațiile și să nu iei alte medicamente fără aprobarea medicului.
Primul control post-operator are loc la 3 zile, apoi la 7 zile și 14 zile (pentru scoaterea firelor). Următoarele controale au loc la 1 lună, 3, 6, 9, 12 luni, apoi anual.
Vei primi o listă cu medicamentele care trebuie luate după intervenție și un kit cu creme pentru echimoze și cicatrici. Este interzisă administrarea de medicamente fără acordul prealabil al medicului.
După mastopexie, vor apărea cicatrici în zona sânilor. Inițial, cicatricile pot fi vizibile și poate dura câteva luni până când acestea să înceapă să se estompeze. Urmează sfaturile noastre cu privire la îngrijirea cicatricilor, vor include utilizarea de creme și geluri speciale și evitarea expunerii la soare pentru primele 6 luni.
Dușul este recomandat după câteva zile, dar nu trebuie să fie fierbinte pentru că poate stimula sângerarea. Spălatul pe păr recomandăm să fie realizat la salon/coafor, pentru a evita ridica brațelor.
Pentru o perioadă de 45 de zile este interzis efortul fizic de orice natură.
Pentru o perioadă de 45 de zile este interzisă ridicarea cotului peste nivelul umărului.
Pentru o perioadă de 60-90 de zile este interzisă ridicarea greutatilor de peste 3.5 kg.
Purtarea bustierei medicale este obligatorie timp de 60 de zile non-stop. După cele 60 de zile, bustiera trebuie purtată când se efectuează efort fizic (cumpărături, călătorii lungi, curățenie, etc).
Se poate dormi pe spate sau pe parțile laterale, dar cu grijă, pentru a nu pune presiune pe sâni. Poți folosi perne de susținere. După 30 de zile se poate dormi pe o parte, însă fără a strivi sânul.
Pe timpul somnului este important să purtați cât de mult posibil bustiera, până la 6 luni postoperator.
Activitatea sportivă se poate relua treptat, în aproximativ 2 luni de la intervenție, cu alergări pe bandă și exerciții ușoare de întreținere. Bustiera trebuie purtată pe parcursul activităților sportive.
După 4 luni de la intervenție se pot efectua exerciții care implică musculatura pectorală și a brațelor.
Este esențial să urmezi recomandările medicului în timpul perioadei de recuperare pentru a asigura o vindecare corespunzătoare și rezultate optime. Dacă ai întrebări suplimentare în legătură cu recuperarea, adresează-te medicului!
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
CUM VA ARĂTA CICATRICEA DUPĂ MASTOPEXIE?
Cicatricea va avea forma unei ancore sau a unui “T” inversat. Practic, vor exista o cicatrice în jurul areolei, una verticală în prelungirea areolei spre șanțul inframamar și una în șanțul inframamar. Calitatea cicatrizării depinde de biologia organismului, consumul de proteine și vitamine, expunerea la soare sau solar, tensiunea la nivelul liniilor de sutură, respectarea indicațiilor postoperatorii.
SÂNII LĂSAȚI SE POT RIDICA DOAR CU IMPLANTURI MAMARE?
Sânii lăsați nu se vor ridica cu implanturi, ci prin lifting mamar, adică mastopexie. În cazul în care sânii sunt lăsați și se introduc proteze mamare, aceștia vor deveni și mai lăsați după câteva luni de la intervenție. Căderea sânului este provocată de țesuturile mamare (glanda, grăsime, piele), nu de mușchi. În primă etapă este nevoie de liftingul mamar pentru a elimina excesul de piele şi a ridica țesutul mamar cazut. Abia apoi se introduc implanturile mamare.
CÂT TIMP SE VOR MENȚINE REZULTATELE MASTOPEXIEI CU/FĂRĂ IMPLANT?
Rolul implanturilor este de a oferi volum, fermitate și de a îmbunătăți forma și aspectul sânilor. Cu toate acestea, ele nu pot și nu vor împiedica îmbătrânirea țesuturilor. Rezultatul unei mastopexii cu implant are toate șansele să fie durabil în timp dacă implanturile au fost alese corect (dimensiune potrivită pentru tipul de torace), intervenția a decurs fără complicații și dacă greutatea corporală se păstrează relativ constantă.
Implanturile mamare nu țin sânii ridicați. Conturează polul superior și dau un extra-volum. Prezența vergeturilor, a cicatricilor la nivelul sânilor, pot duce la alterarea rezultatului pe termen lung.
La fel este valabil în cazul mastopexiei fără implant. Sigur că în timp, sânii se vor mai lăsa ca urmare a modificării structurii pielii și ligamentelor de susținere, a întinderii cicatricilor sau a fluctuațiilor de greutate.
Orice fluctuație în greutate mai mare de 3-4 kg poate duce la modificarea aspectului sânilor.
Alte cauze care pot duce la modificarea aspectului sânilor:
- sarcina și alăptarea
- îmbătrânirea țesuturilor
- prezența vergeturilor
- propria greutate a sânilor/implanturilor.
În concluzie, rezultate se mențin o foarte lungă perioadă de timp, iar o garanție că se vor menține toată viața nu e posibilă. Astfel de procese și fenomene sunt normale și nu se pot stopa, dar se pot întârzia considerabil dacă se iau în considerare unele precauții și se respectă anumite reguli.
EXISTĂ O RECOMANDARE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE O SARCINĂ DUPĂ INTERVENȚIA DE MASTOPEXIE?
Sigur că da. După intervenție se recomandă să se aștepte 1 an, pentru a ne asigura că vindecarea este completă. Sânii se vindecă și se remodelează între 9-12 luni.
ESTE NORMAL CA SÂNII SĂ SE SIMTĂ AMORȚIȚI DUPĂ MASTOPEXIE?
Da. Acest lucru este posibil din cauză că în jurul areolei și mamelonului se află nervi senzitivi superficiali care sunt sacrificați în timpul operației. Cu timpul, aceste plexuri nervoase vor fi refăcute, iar sensibilitatea revine la normal.
Mastopexia mamară, realizată prin tehnicile potrivite, este o intervenție care te ajută să îți recâștigi încrederea în tine și îți va îmbunătăți calitatea vieții. Nu o spunem doar noi, ci sutele de paciente care au revenit la gardoreba preferată, pășesc mai încrezătoare, se privesc în oglindă fără ochi critici și au o stare de bine imposibil de reprodus în cuvinte.